La Fàbric@ renova la seva proposta d’intervencions comunitàries en clau de sostenibilitat en el seu 6è any cooperatiu

En la trobada estratègica de 2019 de La Fàbric@, acollida a la masia de La Plana al bell mig de la comarca del Moianès, s’ha iniciat una etapa d’objectius regenerats per a les 8 persones, 4 dones i 4 homes, que encarnem la cooperativa des de fa sis anys.

“Amarats de primavera, l’equip de la cooperativa renovem la nostra proposta d’intervencions comunitàries des del que millor sabem fer arran la nostra trajectòria en intervencions mediadores i comunitàries en contextos sòcio-culturals complexos”

La necessitat de donar continuïtat a aspectes ja presents en la nostra empresa cooperativa per fer front als reptes que, tant a nivell professional com personal i global, ens assalten dia darrera dia i que la rutina no ens permet encarar-los en condicions. Aturar-nos i dedicar un temps per a nosaltres en un entorn acollidor com La Plana que, alhora, representa els canvis pels que treballem en termes de cohesió comunitària, dinàmiques socials transformadores i autosuficiència energètica i alimentària.

Conscients que els senyals del canvi climàtic i del mal clima que es respira al món estan manifestant la fi d’un sistema explotador dels recursos i de les persones, decidim comprometre’ns en la transició cap a models respectuosos amb la vida, la nostra, la de la societat i la del planeta. En aquest cas, la diferència fonamental és que això no ha de quedar només a nivell de principis sinó que ve amb la intenció de portar-ho a la pràctica en primera persona. Ja hem pogut expressar obertament el que estava latent, que no ens sentim en coherència fent un taller d’alimentació conscient quan arribem tard a casa i comprem menjar precuinat per sopar; que la nostra feina de cohesionar comunitats perd sentit si ens trobem aïllats als nostres barris; que promoure condicions laborals dignes no encaixa amb l’auto explotació per més militants que ens declarem i un llarg etcètera. Arribem al convenciment, com les feministes han declarat fa uns quants anys, que allò personal és polític. I nosaltres afegim què allò que puguem canviar en aquesta direcció dins la nostra cooperativa arribarà a l’entorn cooperatiu del que formem part.

Si bé en anteriors trobades estratègiques de la cooperativa hem reflexionat sobre el tipus de projectes que estem desenvolupant, el rol que juguem respecte els encàrrecs de l’Administració i les demandes socials dels barris, la nostra actitud vers els possibles finançadors … Aquesta trobada ha estat significativa en la nostra presa de consciència de què és el moment de reconèixer-nos com qui som. Atrevir-nos a diversificar les fonts que ens donen de menjar cada mes, com una aposta que ens porta més a actuar des de dins i no tant a reaccionar al que ens arriba de fora.

Reforçant els nostres fonaments vitals, entenem que és precisament la nostra trajectòria i el saber fer en el terreny de les intervencions comunitàries amb una vessant mediadora i constructora de nous escenaris de convivència, el que ens caracteritza. Per això, ens trobem còmodes amb la possibilitat d’obrir nous espais de creació de realitats que volem veure i viure col·lectivament, de passar a produir i no només a realitzar serveis, de vincular-nos amb persones, cooperatives i iniciatives diverses que impulsen somnis cap a la transició tot confluint en les intencions de fer possibles altres vivències del bé comú, altres maneres d’entendre l’economia social i solidària més inclusives, altres maneres de fer feina sent com som i no com hauríem de ser.

Seguint el fil de l’auto descobriment de les nostres capacitats i de les rutes que hem escollit des del cor i el cap, ens posem mans a la terra visibilitzant línies d’intervenció que plantegen la sobirania alimentària en barris de poc menjar saludable, l’economia circular en contextos massa enquadrats, apoderant comunitats en ecosistemes digitals, plantant eficiència energètica en cases de gent considerada ineficient pel sistema, acompanyant gent a habitar nous espais, facilitant escenaris creatius en ambients difícils, construint espais verds en barris grisos, fent llaços entre l’economia social i solidària i la cultura de pau aquí i allà, obrint fogons comunitaris on cuinar projectes deliciosos, estenent la taca d’oli de la comunitat i, sobretot, gaudint de la bellesa que es desprèn de tanta energia transformadora.

En definitiva, una presa de contacte amb la dimensió global de la nostra feina, amb els recursos renovables de què disposem quan tenim cura dels nostres talents i amb la convicció de què podem anar molt més enllà, com a cooperativa i com a sector professional, del que mai ens hem imaginat. Només cal recordar que no estem soles en aquest àmbit cooperatiu, que no ho hem de saber fer tot però si saber el què podem i volem fer reconeixent que la diversitat ens fa sentir abundants i ens fa ser més honestes i coherents tant a la feina com quan arribem a casa.

I concloent aquesta crònica del camí que hem decidit transitar com La Fàbric@, compartim aquest principi que recull la web de comunitat de La Plana. “Des de sempre, ara i per sempre més, estimarem cooperar amb qui treballi per assolir que els individus es facin millors i, per tant, millori també la societat. Fins on puguem, fins on sapiguem, fins on somiem. Així de senzill”. Elles van començar al 1986 i van obrir camí, nosaltres som cooperativa des de 2013 i venim d’uns quants anys de bona feina; totes estem construint el present en el què volem viure  i a més volem el bon viure per a nosaltres, les comunitats i el planeta del que formem part.

2019-05-15T10:23:31+01:00General, Notícia|