LA TACA D‘OLI es presenta “digitalment” amb el suport del projecte Singulars

latacadoli2020.com és el nou espai digital que acull l’aposta cooperativa de La Fàbrica per acompanyar la transició sòcio-ambiental als territoris des de l’economia circular. A finals de 2019 la convocatòria del Singulars va permetre l’impuls necessari per tal de donar continuïtat a la trajectòria de la cooperativa  en intervencions al voltant de la sostenibilitat des de serveis i equipaments de proximitat. Ara, un equip professionalitat de 4 dones de diferents procedències culturals vinculades al B-Mincome -projecte d’innovació social que havíem gestionat per la promoció de l‘ESS als barris del Besós en temes de sostenibilitat- es presenta com un equip d’agents sòcio-ambientals de proximitat capaç de transmetre “de tu a tu” el què implica ser respectuoses amb la nostra vida i la del planeta.

En el marc del Singulars, a principis de 2020 hem desenvolupat intervencions des d’equipaments i espais comunitaris del Besós-Maresme, mantenint el nostre espai de referència, Ca l’Isidret gestionat per la Taula Eix Pere IV de la que som part, on vam plantar les primeres llavors de l’hort vertical que avui continua aixecat recordant al veïnat que el barri també pot ser un espai de benestar quan totes fiquem el nostre gra de sorra.

Amb la interrupció de la dinàmica comunitària arran del període de confinament les previsions d’activitats presencials s’han hagut de replantejar i, podem dir que, malgrat les limitacions, aquesta ha estat l’oportunitat de reajustar el projecte i ficar-nos en el terreny virtual. Les trobades digitals ens han servit tant per a aprendre i reflexionar dels temes globals com el canvi climàtic i la crisi sanitària com per trobar possibles accions complementàries des del suport digital. El mateix equip de LA TACA D’OLI ha fet una immersió que hem anomenat “acompanyament digital”, a càrrec d’una membre de l’equip, que ens ha permès mantenir les trobades periòdiques i arribar a altres agents, més enllà del territori, amb les nostres connexions virtuals i propostes gràfiques per la divulgació dels temes ambientals a l’abast de tothom.

Un exemple del que ens sentim molt satisfetes és l’Ecogràfic LA TACA D’OLI-Singulars (EcoGràfic LA TACA D’OLI-Singulars) que mostra la naturalesa orgànica del projecte des de l’abordatge del consum responsable des de qui som, els nostres coneixements i habilitats per a transformar l’entorn sòcio-ambiental en el que vivim.

Des d’aquest plantejament d’adaptabilitat al nou entorn tecnològic, la línia sòcio-ambiental de La Fàbrica, LA TACA D’OLI, s’explica amb aquesta narrativa de transformació integral i integrada. És a dir, quan se’ns demana el què fem podem dir que “cultivem les relacions per nodrir les comunitats, deixant de consumir-nos, per tal de fer créixer el benestar personal, comunitari i del planeta”. I, amb aquest propòsit hem elaborat un Catàleg de Serveis on apleguem un grapat d’opcions per sensibilitzar sobre la crisi climàtica a la ciutadania de manera accessible a partir d’aquests línies temàtiques: horts urbans-alimentació saludable, consum responsable, cures (neteja natural personal-domèstica) i Upcycling (reaprofitament tèxtil i de fusta de palets) per a la promoció de la cultura del “residu zero”. Ho fem mitjançant l’acompanyament a processos/dinamització sòcio-ambiental, tallers sensibilitzadors, formacions i assessoraments a agents diversos per arribar més enllà de l’entorn immediat i esdevenir realment transformadores.

Sabem molt bé que hi ha altres empreses i iniciatives que s’hi dediquen, partim de que no ho sabem fer tot i per això col.laborem amb altres cooperatives i iniciatives per poder explorar noves línies sòcio-econòmiques d’acció i producció i estem vinculades a marcs globals d’actuació amb projectes europeus. La nostra aportació innovadora recau en que apostem per fer-ho des de l’ESS, amb persones de barris desafavorits, dones, promovent l’economia circular i recordant que totes podem “fer circular l’economia” quan aprofitem els recursos amb respecte i entenem que som part del cicle de la natura i de la seva transformació cap a un món harmònic i saludable.

* Per saber més de nosaltres:

   latacadoli2020.com

2020-10-05T13:50:30+02:00Notícia|