Nou Barris Digital, al costat del teixit associatiu, per a reduir els efectes de l’escletxa digital

Nou Barris Digital és un programa pioner de dinamització del teixit associatiu i del col·lectiu veïnal del districte, amb el qual, des del començament, es van voler reduir els efectes de l’escletxa digital i l’exclusió social que aquesta genera.   Va començar com a projecte pilot a finals del 2017, gràcies a l’impuls de la Direcció de Serveis a les Persones i al Territori del Districte (DSPiT).

Avui, celebrem que: “Ara, tres anys més tard, les entitats de Nou Barris són capdavanteres en la tramitació de subvencions en format telemàtic.”

Des de llavors,  a Nou Barris, vàrem organitzar 31 sessions informatives, hem dissenyat (i actualitzat, diverses vegades) fins a 8 manuals pas a pas de temes diversos (dels quals, ara, estan gaudint també altres entitats i projectes de la ciutat), i compartit el coneixement específic en fins a 160 acompanyaments presencials i almenys 103 virtuals.

Aquest dispositiu de suport s’ha tornat, en el temps, un observatori del procediment telemàtic, les entitats col·laborant en la difusió dels coneixements compartits. Un treball col·lectiu que, sense envair els espais associatius propis, està contribuint a humanitzar el canvi de model, la gestió virtual i telemàtica dels procediments administratius.

La metodologia emprada, conceptualment basada en l’acció comunitària amb la qual hem estès i difós cada acció, està donant els resultats esperats.    Allò que afecta al conjunt de la comunitat, s’està treballant amb la comunitat. El coneixement generat col·lectivament s’aprofita per a millorar continguts i materials.   D’aquesta manera s’està aconseguint fer efectiva l’autonomia digital de cada cop més persones i entitats.

Ens plau comentar que aquesta metodologia de treball s’ha pogut replicar en altres dispositius a la ciutat, amb els quals hem pogut donar respostes a un total proper a les dues mil demandes de suport, a Sant Andreu, a l’Eixample, a Sarrià, a Ciutat Vella i en convocatòries pròpies de l’ICUB o Generals de l’Ajuntament.

No s’acaba aquí, en realitat falta molt camí per recórrer. Nosaltres aportem els nostres sabers en processos comunitaris, i impliquem la comunitat, que és qui crea i ha de gaudir dels coneixements que entre totes es generen.

A Nou Barris es segueix tenint clar, i enguany hem començat una nova fase de treball en la qual es reforça el servei amb els següents recursos ampliats:

  • Servei permanent de suport i acompanyament (ampliat a justificacions, llicències d’ocupació d’espai públic, altres procediments).
  • Sessions info-formatives (nous continguts i temes, “5G, Quin futur ens espera”; “Identitat Digital, funcionament i ús” )
  • Materials gràfics actualitzats (guies i manuals pas a pas).
  • Campanyes de difusió (creació del Còmic “Nou Barris Digital”).
  • Funcions d’Observatori permanent del procediment administratiu virtual.

T’hi apuntes?

2021-03-17T11:52:30+02:00General, Notícia|