PERQUÈ INTER-COOPERANT ENS FEM VISIBLES MÉS ENLLÀ DEL NOSTRE CERCLE

El cas dels davantals del supermercat cooperatiu FoodCoop cosits des de La Taca d’Oli de La Fàbric@ arran la FESC 2021.

Quan una paraula deixa el paper i pren cos podem dir que passa a ser realitat allò al què ens referíem. I aquest mot és el d’inter-cooperació que no és tant habitual en el terreny cooperatiu i de l’Economia Social i Solidària malgrat els principis de col.laboració que ens mouen i les ganes de fer coses plegades. A nosaltres, com a cooperativa La Fàbric@, ens ha passat recentment i ho expliquem per allò de visibilitzar bones pràctiques i, sobretot, perquè ens demostra que també està a les nostres mans canviar les dinàmiques que no ens agraden i ens ofeguen en el terreny sòcio-econòmic.

Tot va començar a la FESC de 2021, Fira d’Economia Social i Solidària, trobada referent de l’ESS a nivell de Catalunya, a partir de la pol·linització entre parades que solem dur a terme amb la intenció, o més aviat la il.lusió, de connectar projectes i de connectar-nos des dels nostres projectes.

Val a dir que des de 2016 a la cooperativa La Fàbric@, enfocada en dinamització i gestió comunitària, ens hem ficat de ple en el repte sòcio-ambiental amb la denominació de La Taca d’Oli amb projectes variats des de l’acompanyament a comunitats per plantar escocells a persones en processos d’ocupació que també estan en procés d’empoderament personal-laboral. És el cas de la producció tèxtil a base del teixit tradicional de farcell que va sorgir arran d’un projecte Singulars al 2020 on la nostra companya Blanca va activar el seu talent i professionalitat de cosidora, que ja portava d’Equador i aquí només havia exercit en clau d’explotació en fàbriques poc sensibles humanament parlant. Així que ens vam veure a la cooperativa habitualment de serveis amb una producció tèxtil arrela.lada al territori i, per tant, disponible per portar a fires, com al, on mostrar-la i obtenir a canvi un benefici just atenent als criteris de l’ESS que són els nostres.
Parada de La Fàbric@ a la FESC 2021
I arran les converses entre el que teníem La Fàbric@ entre mans i del projecte en marxa de FoodCoop un mes després el supermercat va fer-nos l’encàrrec de cosir 50 davantals pel supermercat cooperatiu de Barcelona. I llavors Blanca va acollir la feina amb molt de gust i molt d’orgull de formar part de l’ESS com a dona racialitzada sovint a la perifèria de l’economia convencional i, encara que no ens agradi, també de la gran part de l’economia cooperativa.
I a primers de 2022 teníem el resultat d’aquesta inter-cooperació en clau tèxtil i femenina que l’hem vist al rostre content del personal de FoodCoop en l’obertura del seu projecte tant ben acompanyades d’altres cooperatives. Perquè a banda dels davantals costis per La Fàbric@, la cooperativa La tinta es va encarregar de l’estampació del logo per completar el cercle.
Blanca amb els davantals de FoodCoop cosits.

Cosint vincles també a La Zona

Aprofitem per recordar que la producció tèxtil de La Taca d’Oli de La Fàbric@ està també disponible a La Zona, la plataforma de comerç digital de l’ESS impulsada per la cooperativa Opcions. A la nostra botiga virtual a més dels productes tèxtils també oferim propostes formatives relacionades amb projectes comunitaris que impulsem per regenerar territoris fent circular l’economia al voltant de l’alimentació, l’aprofitament i el verd urbà on les persones sempre estan al centre.
Aquí podeu veure els davantals i les tote bags de la “línia farcell” i també la “línia texà” vinculada a la campanya Texans pel Clima que desenvolupem amb altres empreses de l’ESS però aquesta és una altra història d’inter-cooperació que podeu seguir a la nostra web o a la de la pròpia campanya.
Personal de FoodCoop al març 2022

Com podeu veure la notícia té molts enllaços perquè això també és una manera de fer inter-cooperació en el propi discurs donar-nos l’entrada als projectes i espais que alimenten l’ESS.

2022-04-16T20:05:24+01:00Activitat, Notícia|