Reprenem els Escocells per “FER CRÉIXER EL BENESTAR AL BARRI”

EL PROJECTE D’ESCOCELLS DEL BESÓS REPREN LA MARXA DE “FER CRÉIXER EL BENESTAR AL BARRI”, DESPRÉS DEL CONFINAMENT, AMB UNA BONA VALORACIÓ DEL PROCÉS AMB L’EQUIP DE “LA TACA D’OLI”

1 de juliol 2020

Primer de juliol i primera retrobada al Casal de Barri del Besós, després del confinament, del veïnat amb l’equip de La Taca d’Oli de La Fàbrica cooperativa amb qui van desenvolupar un procés de plantació i vallat d’escocells al C/ Cristobal de Moura, on s’ubica el Casal. A més de compartir vivències respecte les limitacions per fer-se càrrec dels escocells en aquest període tant complicat s’ha aprofitat l’ocasió per fer una valoració del procés que els va engegar ara fa gairebé un any.

A nivell general, el projecte dels escocells s’ha valorat amb un 7 (d‘1 a 10) per part de les veïnes i veïns que van decidir prendre la iniciativa de plantar els escocells de davant de la seva casa, protegir i responsabilitzar-se del seu manteniment de manera organitzada amb el suport del casal i d’Estiu al Barri.

Segons les valoracions, el més destacable d’aquest projecte ha estat conèixer-se entre els veïns/nes, la col.laboració, l’impacte en la  inhibició de deixar escombraries, la il.lusió i, en definitiva, la pròpia experiència. Els aspectes que ressalten com a negatius són l’actitud incívica d’alguns veïns/es, tot i que el vallat s’ha mantingut durant tot l’any en bones condicions, i el fet que encara no hi ha gent implicada de totes les escales.

El compromís mantingut per aquest grup es considera el fonamental per aconseguir aquest canvi d’aspecte del carrer, amb més plantes cuidades per la gent que hi viu, juntament amb mantenir l’impuls entre les persones ajudant en tot el possible i necessari. Les paraules clau són implicació, ajuda mútua, seriositat y saber que ·”tod@s unid@s podemos hacer muchas cosas”.

Un projecte matriu per “FER CRÈIXER EL BENESTAR AL BARRI”.

La represa de contacte amb l’experiència pilot dels escocells és el primer pas per “Fer créixer el benestar al barri”, aquest és el nom del projecte que La Fàbrica ha aconseguit d’Ecologia Urbana amb el suport de Districte per replicar l’experiència a dos zones més del Besós-Maresme i a l’escola Concepció Arenal. Coneixement, suport i experiència han estat les paraules per descriure l’aportació que el veïnat ha rebut de l’equip de LA TACA D0LI que just comença a fer-se un lloc com a agents sòcio-ambientals de proximitat.

Davant la consulta de, com ho faries si haguessis de començar-ho ara?, la majoria han manifestat que ho farien com ho van fer, potser amb menys presses i anar provant per aprendre de plantació i vallat de mica en mica. Ara tenim l’ocasió de millorar el projecte pilot estenent-lo als nous espais de la mà d’entitats del barri, alhora que es fa el manteniment dels vallats i després de l’estiu una nova plantació plena de ganes de donar continuïtat al projecte.

La predisposició del veïnat del projecte pilot és clau per poder sembrar els aprenentatges de l’experiència viscuda als altres indrets del barri, sobretot perquè no es tracta de fer per fer, ni de demanar que ho faci l’Ajuntament, sinó de fer-ho per una motivació ciutadana de sentir-se millor al barri i estendre-ho el màxim possible perquè, com deia la valoració, ”hay más de un vecin@ que quiere mejorar el barrio”.

*pòster del projecte escocells 2019

2020-07-03T11:47:34+01:00Notícia|