Quadern “Barris en transició cap a altres economies”, o cóm donar una empenta a l’economia social i solidària des de programes i equipaments de proximitat.

Les altres economies ja són aquí, als nostres barris, a mans de gent molt diversa i llançada que no espera cap permís per ser el canvi que vol veure.
I com sabem això, des de La Fàbric@ cooperativa hem creat aquest “quadern” per tal de recollir les experiències de dinamització de l’economia social i solidària realitzades al 2016 en el marc del projecte “Barris en transició: Altres economies als barris de Guinardó i Bon Pastor”, en el marc de les Accions de promoció de l’economia cooperativa, social i solidària  recolzades pel Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona. Els Quaderns -disponibles en versió digitalitzada- visibilitzen  doncs pràctiques, d’allò més divers, relacionades amb les altres economies que des del teixit associatiu i veïnal d’aquests barris, s’han impulsat en el passat, el present i, sens dubte, tenen molt de futur per davant. 

El punt de partida ha estat activar aquest suport des d’un programa i un equipament en marxa. Així, el Casal d’Entitats Mas Guinardó i el Pla de Barris de Bon Pastor (Llei de Barris) han estat els escenaris des d’on fer-nos ressò d’iniciatives, formals i informals, d’economia solidària en aquests territoris mitjançant formats diversos. A tall d’exemple, s’ha activat un calendari d’accions de difusió i conscienciació de l’economia solidària en coordinació amb les previsions d’activitats pròpies dels territoris; s’han donat a conèixer projectes d’economia solidària i s’han establert intercanvis i sinergies entre agents implicats en els processos engegats als dos territoris tot convidant-ne d’altres d’arreu Catalunya. Al Guinardó, el projecte també ha contribuït a  alimentar la reflexió i l’apropament del teixit associatiu compromès amb el creixement de l’economia solidària. A més de donar a conèixer la XES i la FESC.

El Quadern aplega aquestes realitats socioeconòmiques i sociocomunitaries des de vessants tant diverses com complementàries: el coneixement, la col·laboració, la creativitat, el suport mutu, l’autonomia, l’autogestió, el cooperativisme, l’articulació i la (r)evolució. Les hem estructurat en diferents apartats en funció d’accions (S’ha fet …), curiositats (Sabies que …), comunicacions (Parlem de …), referències en formats diversos (Per saber-ne més …) i reflexions (Hi has pensat?) sorgides directament de projectes, plataformes, xarxes, celebracions i dinàmiques associatives i veïnals que són exemples vius del canvi que volem veure en el món i que ja està present en aquests barris i, de en segur, també en molts altres de la ciutat.

Des de La Fàbric@ cooperativa treballem en la promoció de l’Economia Solidària des dels barris i municipis de la nostra ciutat i d’altres del món.
Els Quaderns obren la possibilitat de recollir pràctiques i activitats que es realitzen des del teixit comunitari i que visibilitzen la relació amb les altres economies. Creiem que són una bona eina de difusió i sensibilització de l’ESS en la que continuem treballant.
Aquí teniu la versió en PDF del quadern de l’Economia Social i Solidària:
Si esteu interessades podeu contactar amb Doris Boira (dboira@descom.cat)
2017-10-04T11:16:32+02:00General, Notícia|